Beauty savjeti

Hiperpigmentacija i kako je umanjiti?

Hiperpigmentacija tj. pjege i mrljice na koži često su očitije upravo u ovo doba godine kao posljedica jačem izlaganju Suncu tijekom ljeta. Nastaju radi povišene razine melanina, prirodnog pigmenta koji reagira na sunčeve zrake. No, Sunce nije jedini krivac za pojačanu pigmentaciju. Povezanost hiperpigmentacije i hormona dobro je poznata: u trudnoći, za vrijeme menopauze i pri uzimanju oralne kontracepcije. Upale i oštećenja kože također za posljedicu mogu imati oslobađanje melanina kao i neki lijekovi (npr. antibiotici).

Hiperpigmentacija u trudnoći: melasma i „trudnička maska“

Od malih nogu sam pjegavica! Kako su godine prolazile, i Sunce me otkrivalo, pjegice su se pojavljivale i po rukama, leđima i dekolteu. Vrijeme puberteta je bilo izazovno, ali uspješno sam ih prihvatila kao dio svoje osobnosti. No, u trudnoći iznad usana su mi se pojavile mrlje koje mi se nisu svidjele jer je djelovalo kao da imam brkove!

Zanimljivo je kako se oko 15 % trudnica susreće s ovom vrstom hiperpigmentacije koja se zove i melasma. Melasma se najčešće pojavljuje na obrazima, nosu i nad gornjom usnom, a ova pojava se naziva i „trudničkom maskom“.  Odlično je što se mrljice često same povuku nakon poroda, što se i meni dogodilo. Isti problem s mrljama po licu mogu imati i žene koje uzimaju oralnu kontracepciju, jer je povezano s povišenom razinom hormona estrogena. Problem s hiperpigmentacijom je čest i za vrijeme menopauze.

Kako umanjiti hiperpigmentaciju?

Pojačana pigmentacija u obliku sunčevih pjega, a s obzirom na dob i tzv. staračkih pjega, rezultat je prekomjernom izlaganju sunčevom zračenju bez korištenja proizvoda sa SPF-om, poput naših iz linije SUN PROTECTION. 

Imate li odabran kvalitetan kozmetički salon, raspitajte se koje tretmane lica i dekoltea imaju baš za umanjivanje hiperpigmentacijskih mrlja, jer ponuda je stvarno bogata.

Što se tiče kućne njege, a da preskočimo sve one “bakine savjete”,  jedan od mojih omiljenih proizvoda branda Esensa Mediterana je Gentle enzymatic peeling za lice kojeg koristim i do dva puta tjedno. Piling je važan i kao kvalitetna priprema kože lica prije sunčanja, ali i nakon ljeta kako bi se ujednačio ten. Pored pilinga, sada je odlično vrijeme za kremu Flash vitamin cream.  Vrlo je lagane teksture, sadrži vitamine C, E i F te ekstrakte tratinčice i mirte te umanjuje hiperpigmentacijske mrlje na koži lica. Osim što je stvorena za izbjeljivanje pjega i ujednačavanje tena, ova krema osvježava, dubinski hidratizira i obnavlja kožu.